Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve SDG Komutanı Mazlum Abdi, Rojava’nın Geleceği İçin Şam’da Toplandı

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Kuzeydoğu Suriye’nin (Rojava) geleceğini belirlemek üzere Şam’da ikinci kez bir araya geldi. ABD ve Fransa’nın gözetiminde başlayan görüşmeler, daha önce imzalanan anlaşmaların yeni bir sürece evrilmesini sağlayacak.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki siyasi ve askeri heyet, ABD ve Fransa’nın da desteğiyle Suriye hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Şam’a gitti. Heyet, bugün temaslara başladı.

Görüşmelere SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Dış İlişkiler Eş Başkanı İlham Ahmed ile Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciliği Eş Sözcüleri Foza Yûsif ve Abid Hamid Mihbaş katılıyor.

Cumhurbaşkanı Şara ile gerçekleşen toplantıya, ABD Başkanı Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve Fransa temsilcisi Jean-Baptiste Febvre de katıldı. Görüşmeler, tıkanan süreci ilerletmeyi ve bu çerçevede Şam-Kuzeydoğu Suriye hattında yeni bir sürece başlamayı amaçlıyor.

Görüşmeler, ABD’nin arabuluculuğuyla Mart ayında Suriye hükümeti ile SDG arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmasına dönük Amerikan çabaları çerçevesinde gerçekleşecek.

10 Mart Anlaşması

10 Mart’ta imzalanan anlaşma, bölge ile Şam arasında entegrasyonu öngörüyordu. Anlaşmaya göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğal gaz sahaları merkezi Şam yönetimine entegre edilecekti.

Anlaşmada ayrıca, Kürtlerin Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi ve anayasal haklarının tamamının garanti altına alınması öngörülüyordu.

Kürtlerin Talebi

26 Nisan’da yapılan “Kürt Ulusal Konferansı”nda bölgede adem-i merkeziyet kararı alınmıştı. Bu karar, Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetimi arasında tartışma yaratmıştı.

Anlaşmada Değişiklik Sinyali

Şam’da devam eden görüşmelerde, SDG güçleri ve kurumlarının Suriye hükümetiyle birleştirilmesini içeren anlaşmanın şartlarının uygulanması ele alınacak. SDG’nin talebi üzerine, Washington’un onayıyla bazı hükümlerde değişiklik yapılabilir.

Fransa’nın, ABD’ye anlaşmanın uygulanması konusunda destek verdiği iddialar arasında yer alıyor.

ABD Temsilcisi Barrack, anlaşmanın yanı sıra Suriye’de IŞID’e karşı mücadelede uluslararası koalisyon, Suriye hükümeti ve SDG güçleri arasındaki işbirliğini de ele alacak.

Related Posts

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü

Tekne alabora oldu: Beş kişi denize düştü

Edinilen bilgiye göre, İncesu sahilinden denize açılan 5 kişinin bulunduğu küçük tekne, henüz belirlenemeyen bir nedenle alabora oldu. İhbar üzerine bölgeye Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisleri ile Sahil Güvenlik ekipleri sevk edildi. Teknede …

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …

Termal kamerayla ölçüm yapıldı: Sıcaklık 100 dereceye ulaştı

Atina Belediyesi, kentte termal kamerayla yaptığı ölçümleri basınla paylaştı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte, termal kamera, binaların çatılarında 100 dereceye varan ölçümler yaptı. Termal kamera verilerine göre, asfaltta ise sıcaklık …

Gazze’de soykırıma katılan İsrail askerlerinin cenazeleri gözyaşlarıyla taşındı

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise Telegram hesabından yaptığı paylaşımda Beyt Hanun’da İsrail askerlerine karşı kurulan pusuyla ilgili paylaşımda bulundu. “Ordunuzun itibarını yerle bir edeceğiz” yazılı paylaşımda, İsrail’in …

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.