İmamoğlu’nun tutuklanmasının dördüncü gününde, dünyanın gözü Türkiye’de

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dört gün önce göz altına alınmasıyla başlayan ve tutukluluk isteğiyle savcılığa sevk edilmesiyle devam eden olaylar, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

İstanbul’da yoğunlaşan ancak tüm Türkiye’de süregelen protestoların görüntüleri, dünya basın kuruluşlarının dikkatini çekti. ABD, Avrupa, Asya ve Orta Doğu haber ajansları, Türkiye’de yaşanan eylemleri yakından izledi.

Bazı haber ajansları tarafsız bir dil kullanırken, diğerleri daha cesur metinler yayınladı. New York Times, “Türkiye’deki demokrasinin eridiğini” belirtirken, Katar merkezli Al Jazeera, yaptığı röportajda “Türkiye halkının sıkışmış hissettiğini” dile getirdi.

Dünya, Türkiye’nin demokratik geleceğini büyük bir ilgiyle izliyor. İşte, dünya basınının Türkiye’yi nasıl gördüğü:

NEW YORK TIMES: ‘TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ ERİYOR’

New York Times, haberine “Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, ülkenin demokratik kurumlarının geleceği konusunda yurt içi ve yurt dışındaki endişeleri artırdı” sözleriyle başladı.

ABD merkezli gazete, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının “iktidarın yönlendirdiği” iddialarıyla gündeme geldiğini belirtti. Gazete, bu hamlenin “İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını sonlandırmayı amaçladığını” vurguladı.

New York Times’a konuşan İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nde Türk siyaseti uzmanı Arife Köse, “Türkiye hiçbir zaman tam anlamıyla bir demokrasi olmadı, fakat bir cumhurbaşkanı adayının tutuklanması bu eksikliği daha belirgin hale getiriyor” yorumunu yaptı.

New York Times’a açıklamalarda bulunan Köse, “Devletin muhalefeti baskılamak amacıyla gücünü kullanması durumunda, Türkiye’nin otoriterliğe daha fazla kaydığını” ifade etti.

Protestolara da geniş yer veren New York Times, “İstanbul, Ankara ve İzmir’de yüzlerce kişinin sokaklara döküldüğünü, güvenlik güçlerinin biber gazı ve plastik mermi kullandığını” belirtti.

FINANCIAL TIMES: ’10 YIL SONRA EN BÜYÜK PROTESTOLAR’

İngiltere merkezli ekonomi gazetesi Financial Times, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının, “Türkiye’nin on yıl sonra gördüğü en büyük kitlesel muhalefet protestolarını yeniden alevlendirdiğini” aktardı.

Protestolara geniş yer veren Financial Times, “Polisin İstanbul’daki belediye binası önünde toplanan grupları biber gazı ve plastik mermiyle dağıttığını, Ankara ve İzmir’de tazyikli suyla müdahale edildiğini” kaydetti. Gezi Parkı protestolarının ardından hükümetin önceki protestoları bastırmaya yönelik tavrını vurguladı.

İngiliz gazete, “İmamoğlu’nun tutuklanması, iktidarın muhalefeti bastırmak amacıyla yargıyı kullandığına yönelik eleştirileri güçlendirdi. Erdoğan’ın en güçlü rakiplerinden biri olan İmamoğlu hakkında yolsuzluk ve terör suçlamaları ortaya atıldı” şeklinde yazdı.

Bunun yanı sıra gazete, “İmamoğlu’nun tutuklanması, Merkez Bankası’nı döviz rezervlerini kullanmaya zorlayarak finansal dalgalanmaya yol açtı” ifadesini ekledi.

ASSOCIATED PRESS: ‘SAVCI, ERDOĞAN’IN BAŞ RAKİBİNİN TUTUKLANMASINI İSTEDİ’

ABD merkezli uluslararası haber Ajansı Associated Press (AP), “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Erdoğan’ın en büyük siyasi rakibi Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması için savcıların Pazar sabahı resmi başvuru yaptığını” bildirerek habere başladı.

AP, “Hükümet, bu sürecin yargının bağımsızlığı içinde işlediğini savunuyor. Ancak muhalefet ve birçok vatandaş, bu hamlenin Erdoğan’ın muhtemel rakibini seçim dışına itmek için başlattığı siyasi bir operasyon olduğunu düşünüyor” açıklamasını yaptı.

Tutuklananların sayısına dikkat çeken AP, “Doksanın üzerinde kişiyle birlikte adliyeye sevk edilen İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla birlikte adliye çevresinde polis barikatları oluşturuldu, metro durakları kapatıldı, yüzlerce polis konuşlandırıldı ve TOMA araçları bölgeye yerleştirildi. Ancak tüm bu önlemlere rağmen yüzlerce kişi bina önünde toplanarak ‘Hak, hukuk, adalet’ sloganları attı” şeklinde aktardı.

ABD merkezli haber ajansı, “Türkiye, 2013’ten bu yana yaşadığı en büyük protesto dalgasını yaşıyor. Dört gün boyunca devam eden gösteriler birçok kente yayıldı. İstanbul’da bazı gruplar barikatları aşmaya çalışırken polis biber gazı kullanırken, Ankara’da tazyikli suyla müdahale edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumartesi akşamı 323 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Şehir giriş ve çıkışlarında eylemci taşıdığı düşünülen araçlara yeni kısıtlamalar getirildi” şeklinde protestoların boyutunu aktardı.

Related Posts

‘Çiçek bırakacak bir mezarı olsun yeter’

PKK’nın silah bırakma tiyatrosu bugün sahnelenecek. Milyonlar hainlerden, yanlarında şehidin naaşını da getirmesini bekliyor…

Sigara içen İETT şoförü uyarılınca çıldırdı!

İstanbul’da bir İETT şoförü, otobüs içinde sigara içtiği için kendisini uyaran yolcuya sert tepki gösterdi. Yolcuyla tartışan şoför, “Araç bozuk” diyerek yolcuları indirdi.

İşte hayal ettikleri Türkiye!

Sözcü’ye yönelik 10 günlük karartma kararı, Türkiye’de giderek kısıtlanan basın özgürlüğüne bir darbe daha vurdu. RTÜK, “yayıncı kuruluşların siyasal nüfuzlarını çıkar amaçlı kullandığını” raporlarında itiraf etti.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü

Tekne alabora oldu: Beş kişi denize düştü

Edinilen bilgiye göre, İncesu sahilinden denize açılan 5 kişinin bulunduğu küçük tekne, henüz belirlenemeyen bir nedenle alabora oldu. İhbar üzerine bölgeye Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisleri ile Sahil Güvenlik ekipleri sevk edildi. Teknede …

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …