Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kolorektal Kanserine Dikkat! Doç. Dr. İsmail Alper Tarım Uyardı

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kolorektal kanserine karşı halkı bilinçlendirme çağrısında bulundu.

Doç. Dr. Tarım, yaptığı açıklamada, dünyada ve ülkemizde sıklıkla rastlanan kalın bağırsak kanserlerinin, tüm kanser türleri arasında en yaygın üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Hastaların çoğunluğunun 50 yaşın üzerinde olduğunu vurgulayan Tarım, hastaların yüzde 70’inin ileri evrede doktora başvurduğunu ve erken teşhisin önemini vurguladı.

Kalın Bağırsak Kanserleri Genç Yaşta Artış Gösteriyor

Doç. Dr. Tarım, düzenli taramaların önemini vurgulayarak, kalın bağırsak kanseri tarama programının yaşam kalitesini artırıcı ve yaşam süresini uzatıcı etkisinin olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen bu program kapsamında dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi yapıldığını söyleyen Dr. Tarım, 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli olarak bu taramalardan geçmelerinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Tarım, beslenme alışkanlıklarının genç yaşlarda kalın bağırsak kanserine yol açabileceğine dikkat çekerek, posalı gıdalardan uzak durulması, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, büyük abdest esnasında kan görülmesi veya bağırsak düzensizliklerinin aniden ortaya çıkması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Beslenme ve Düzenli Tarama Hayati Önem Taşıyor

Doç. Dr. Tarım, kalın bağırsak kanserinden korunmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayarak, 50 yaş ve üzeri bireylerin aile hekimlerine düzenli olarak tarama testlerini yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Mart ayının kolorektal kanser farkındalık ayı olduğunu belirten Tarım, bu dönemde yapılan farkındalık çalışmalarının önemine değindi ve herkesin tarama testlerini yaptırması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.