Bakanlık 11 maddeyle DOA sistemini anlattı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Depozitosu Olan Ambalajlar Sistemi Hakkında Bilgilendirme Yaptı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” sistemiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. 2025 yılı sonuna kadar tüm Türkiye’de uygulanacak sistemin, çevre ve ekonomi açısından önemli kazanımlar sağlayacağı belirtiliyor. İşte, DOA sistemiyle ilgili tüm detaylar:
Depozito Yönetim Sistemi (DYS) Nedir?
Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.
Depozito Ne Sağlar?
- Ambalajları kaynağında ayrı toplamaya
- Geri dönüşüm değerinin korunmasına ve yükseltilmesine
- Doğal kaynakların korunmasına
- Enerji sarfiyatının azaltılmasına
- Karbon emisyonlarının azaltılmasına
- 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılmasına
- Sıfır atık ve döngüsel ekonominin desteklenmesine katkı sağlar
Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Uygulaması Nedir?
Tüketicilerin iade süreçlerinde kullanacağı mobil uygulamadır. Bakanlık tarafından tescil edilmiş makineler ve manuel iade noktalarında tüketiciler, DOA mobil uygulamasını kullanarak depozito iadelerini gerçekleştirecek.
DOA Uygulaması Nasıl Çalışır?
Android ve iOS store mağazalarından ücretsiz indirilir. Karekod okutularak çalışan uygulama ile depozito iade makinelerine bırakılan ambalajlar için depozito bedeli tüketicinin e-cüzdanında birikir. Bu bakiye, QR kod ile ödeme özelliği olan tüm POS cihazlarında, anlaşmalı restoran ve marketlerde kullanılabilir.
DOA Bankacılık Sistemine Entegre Midir?
Tüm finansal akışlar Türkiye Emlak Katılım Bankasının altyapısı üzerinden DOA mobil uygulaması altında e-cüzdan entegrasyonu ile yürütülür. Biriken bakiye banka hesaplarına da havale edilebilir.
Uygulama Türkiye Genelinde Ne Zaman Başlayacak?
Sakarya’da başlatılan uygulama 2025 yılı sonuna kadar ülke genelinde her il ve her ilçede hayata geçirilecek.
DOA’ya Hangi Kurum ve Kuruluşlar Destek Veriyor?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Çevre Ajansının (TÜÇA) sistem yöneticisi olarak yer aldığı depozito yönetim sistemi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) iş birliğiyle yürütülecek.
Yılda Ne Kadar Ambalajda Geri Kazanım Sağlanacak?
Türkiye genelinde yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması öngörülüyor.
Ne Kadar Üründe DOA Logosu Var?
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü iş birliği ile 1 Ağustos 2023’ten bu yana 22 milyar adet içecek ambalajı işaretlenip piyasaya sürüldü.
DOA İle Yıllık Ne Kadar Kazanç Elde Edilecek?
Ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon avro katma değer sağlanması hedefleniyor.
Hangi Ambalajlara Depozito Ödenecek?
Cam, plastik ve alüminyum malzemeden yapılmış 0,1 litre ile 3 litre arasındaki tek kullanımlık ambalajlar zorunlu depozito kapsamına alındı. Üzerlerinde depozito logosu olan bu ambalajlar için depozito bedeli ödenecek.