Asya Kalkınma Bankası Türkiye’de faaliyete başlayacak

Türkiye, AKB’de Yeni “Bölgesel Üye” Statüsüne Geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) alınan Guvernörler Kurulu kararıyla 12 Aralık 2024 tarihinde “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi ettiği belirtildi.

Bankanın 59 yıllık tarihinde bir ilk olan bu statü değişikliğinin, Türkiye’nin yoğun çabaları sonucunda gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, “Bu süreç, üye ülkelerle güçlü diyaloglar kurulması ve ekonomi programına duyulan güven sayesinde kısa sürede geniş destekle başarıyla tamamlanmıştır. Bu karar doğrultusunda AKB, ülkemizdeki faaliyetlerine başlayacaktır. Bu sayede kamu ve özel sektörümüz; altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli sektörlerde bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından faydalanacaktır.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere ülkemizi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin ayrıca bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği ifade edildi. “Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.” şeklinde açıklamalara yer verildi.

Öte yandan, Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, AKB merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş şeklinde faaliyet göstermektedir. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken, ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolardır. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi ise 480,7 milyon dolar seviyesinde olup, bu sermaye yüzde 0,56 oy gücüne denk gelmektedir.

Related Posts

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

Nurullah Bakır, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreterliğine getirildi.

AB’de yeşil tarım savaşları: Danimarka’nın zorlu görevi

Danimarka’nın AB dönem başkanlığı, Avrupa’da tarımın geleceği konusunda sert bir tartışmanın yaşandığı bir döneme denk geliyor ve Kopenhag iklimin bu tartışmanın merkezinde olmasını istiyor. Tarımsal emisyonlara vergi koymak için tarihi bir iç …

iPhone 16 Pro ABD’de 39 bin TL, Türkiye’de ise 110 bin TL!

Türkiye’de artan teknoloji ürünleri fiyatları, vatandaşların gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ediyor. Bu duruma tepki gösteren CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla, özellikle iPhone 16 Pro’nun …

Ticaret Bakanlığı affetmedi: 289 işletmeye 114 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu son denetimler sonucunda 289 işletmeye 114.7 milyon lira ceza uyguladı.

Türkiye’nin kimya devi Polisan Holding satılıyor: Yeni sahibi belli oldu

Samsunspor’un başkanı Yüksel Yıldırım’ın Hollanda merkezli şirketi CoreX, Türkiye’nin en büyük kimya şirketlerinden Polisan Holding’i satın almak için Bitlis Ailesi ile anlaştı. Taraflar, şirketin yüzde 77,72’sini oluşturan hisselerin devri için dün sözleşme imzalandığını duyurdu.

CHP’li Kış’tan hükümete israf tepkisi: ‘Saray’dan bakınca marketteki etiket görünmüyor’

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Meclis’te yaptığı konuşmada ekonomik zorlukları gündeme getirdi. Kış, geçim sıkıntısı çeken halka rağmen Saray’da süren israfı eleştirdi.