Anne ve Babalara Dikkat Eksikliği Uyarısı

Dikkat Eksikliği ve Çocuklar: Uzman Psikolog Nazlı Sena Kadem Uyarıyor

Son dönemde artan dikkat eksikliği sorununa dair ebeveynlere önemli uyarılarda bulunan Psikolog Nazlı Sena Kadem, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dikkat eksikliğinin, bireyin dikkatini sürdürememesi, çabucak dağılıp gitmesi, dış uyaranlara karşı artan hassasiyet ve görevleri sürdürmede güçlük yaşaması şeklinde karakterize olduğunu belirten Kadem, “Dikkat eksikliği; çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde karşımıza çıkabilir. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bu durum genellikle çocukluk döneminde başlar. Ailede benzer öyküsü olan bireylerde risk artar. Erkek çocuklar arasında daha sık gözlemlenir ve genellikle hiperaktivite ile birlikte görülür. Ancak kız çocuklarında belirtiler genellikle daha farklı şekilde ortaya çıkar. Kızlarda içe dönük, sessiz dalgınlık şeklinde görülür ve tanıları genellikle daha geç konulur” şeklinde konuştu.

Sınav Dönemlerinde Dikkat Eksikliği: Önemli Bir Konu

Kadem, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Dikkat eksikliği, çocukların ders çalışma, ödevlerini tamamlama, sınav esnasında odaklanma ve zaman yönetimi gibi konularda sorun yaşamasına neden olabilir. Bu durum, öğrencilerin potansiyellerini ortaya koymalarını engelleyebilir ve motivasyonlarını düşürebilir.”

Ebeveynlerin Yapabileceğiler

Dikkat eksikliğinin genellikle akademik başarının düşmesi ile fark edildiğini belirten Kadem, belirtilerin evde de görülebileceğini ifade etti.
Eğer çocuğunuz:
• Ders çalışırken veya dinlerken çabuk sıkılıyorsa,
• Anlatılanları kolayca unutuyorsa,
• Sık sık eşyalarını kaybediyorsa,
• Dağınık çalışıyor ve ödevleri tamamlayamıyorsa, dikkat eksikliği konusunda uzmandan destek alınması gerektiğini belirtti.

Erken Tanının Önemi

Dikkat eksikliğinin geç fark edilmesi durumunda, çocuğun akademik başarısının yanı sıra özgüveni, sosyal ilişkileri ve duygusal gelişimi de olumsuz etkilenebileceğini vurgulayan Kadem, erken teşhis ve doğru destek ile çocukların potansiyellerini daha etkili bir şekilde ortaya koyabileceklerini söyledi.

MOXO Dikkat Performans Testi

“MOXO dikkat performans testi, çocuğun dikkat, odaklanma, dürtü kontrolü ve tepki süresi gibi becerilerini ölçen bilimsel bir araçtır” diyen Kadem, testin çocuğun dikkatini koruma becerisini de ölçmesinin önemine değindi. Sonuçların uzmanlar tarafından değerlendirilerek çocuğun ihtiyaçlarının belirlenebileceğini belirten Kadem, “Artık [Hastane Adı]’nda MOXO Testi uygulanmaktadır” dedi.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.