Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi

Kadirli Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne Kaydedildi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi. Anadolu hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlar, Karatepe Yazıtları adıyla tescillendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, OKÜ ve KÜRSAD iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye’den belgesel miras olarak kaydedilen yazıtlar, 2 bin 700 yıllık tarihe ışık tutuyor.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve İl Kültür Müdürü Burhan Torun, arkeolojik alanda yapılan incelemede bulundular. Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin Anadolu’nun önemli bir parçası olduğunu belirterek, UNESCO Dünya Belleği’ne kaydedilmesinin önemini vurguladı.

“Adanava’nın Uç Kalesi”

Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin geç Hitit dönemine ait olduğunu ve Anadolu’nun kent devletlerinden Adanava’nın bir uç kalesi olduğunu belirtti. Mimarlık ve sanatın harika bir örneği olan müze, dönemin savunma mimarlığını yansıtıyor.

1950 yılında Korundu

Karatepe-Aslantaş’ı diğer arkeolojik alanlardan ayıran özelliklerden biri, Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtlardır. Yazıtların Luvi hiyeroglifi, dilbilim çalışmalarına önemli katkı sağlamıştır. Ayrıca, arkeolog Halet Çambel’in 1950’li yıllarda alanın korunmasına yönelik çalışmaları sayesinde, bölge tarihi bir milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Related Posts

Margot Robbie ‘Catherine Tramell’ mi olacak

Sinema klasikleri arasına giren ‘Temel İçgüdü’ filminin yeniden çevrimi için başrol arayışları başladı. Başrolü oynayacak olan en favori isim, Avustralyalı oyuncu Margot Robbie oldu

Pınar Kür kimdir, kaç yaşındaydı, neden vefat etti? Yazar Pınar Kür hayatını kaybetti!

Türk edebiyatının cesur ve özgün seslerinden biri olan yazar, çevirmen ve akademisyen Pınar Kür, 82 yaşında aramızdan ayrıldı. “Asılacak Kadın”, “Yarın Yarın” ve “Bir Cinayet Romanı” gibi unutulmaz eserleriyle edebiyat dünyasında derin izler bırakan Kür’ün vefatı, kültür ve sanat camiasında büyük bir üzüntü yarattı. Peki, Pınar Kür kimdir, hangi eserleriyle tanındı, kaç yaşındaydı ve neden vefat etti?

İstanbul rehberi Saadet Özen’den, Galata Kulesi’nde ‘İngilizce bilmeyen personel’ krizine eleştiri: Sorumluluk Bakanlık’ta, hükümet turist rehberlerinin yabancı dil bilme zorunluluğunu bile iptal etti!

İstanbul rehberi Saadet Özen’den, Galata Kulesi’nde ‘İngilizce bilmeyen personel’ krizine eleştiri: Sorumluluk Bakanlık’ta, hükümet turist rehberlerinin yabancı dil bilme zorunluluğunu bile iptal etti!

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

PTT personel alımı 2025 || PTT bu yıl memur alımı yapacak mı, personel alımı iddiaları doğru mu?

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında personel alımı süreçleri iş arayanların gündeminde. Özellikle 10 bin ve 55 bin personel alımı iddiaları, KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisiyle heyecan yarattı. Ancak, PTT’nin resmi kaynaklarında bu iddiaları doğrulayan bir duyuru bulunmuyor. Peki, PTT 2025’te memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı iddiaları doğru mu?