Türkiye’nin dev şirketinin patronuna, atalarının toprağında 27 milyar liralık darbe

Bursel Tekstil Özbekistan’a Karşı Açtığı Tahkim Davasını Kaybetti

Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden biri olan Bursel, Özbekistan’a karşı açtığı tahkim davasını kaybetti. Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), 8 yıldır devam eden dava sürecini sonlandırdı. Türk şirketi Bursel Tekstil, Özbekistan’da yaptığı yatırımların ‘kamulaştırıldığı’ iddiasıyla şikayetçi olmuş ve 700 milyon dolarlık tazminat talebinde bulunmuştu.

Uzun Süren Bekleyiş Son Buldu

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre; ICSID, Türk şirketi Bursel Tekstil’in 700 milyon dolarlık tazminat talebini reddetti. Özbekistan Adalet Bakanlığı’nın Telegram’da yer verdiği açıklamaya göre Bursel Holding, 2017 yılında yatırımlarının kamulaştırıldığı iddiasıyla dava açmış ancak sonuç Özbekistan lehine sonuçlanmıştır.

Bursel Tekstil’in Özbekistan Serüveni

Bursel Tekstil, Orta Asya’ya yönelen ilk Türk tekstil şirketlerinden biridir ve yönetim kurulu başkanlığını Burhan Enuştekin yapmaktadır. Enuştekin, atalarının izini Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bulduğu Özbekistan’da tekstil sektörüne yatırım yapmaya başlamıştır. 1990’lı yıllardan itibaren birkaç konfeksiyon fabrikası kuran şirket, 2000’li yıllarda çalışan sayısını 6 binden fazlaya çıkarmıştır.

Özbekistan Hükümeti, Bursel’in ülkeye yaptığı yatırımlar ve desteklerden dolayı özel pullar bile bastırmıştı. Ancak 2017 yılında yaşanan anlaşmazlık sonucunda Türk şirketin yatırımları kamulaştırılmıştır. Bu durum Türk tekstil devi Bursel Tekstil için bir kayıp olmuştur.

Related Posts

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir