İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen evlerde oturanlar geceyi güvenle geçirdi

İstanbul Deprem Sonrası İki Farklı Hikaye

İstanbul’da dün yaşanan depremin ardından bazı vatandaşlar geceyi yeşil alanlarda, camilerde ve belediyelerin spor salonlarında geçirirken, kentsel dönüşümle yapılan yeni binalarda oturanlar geceyi evlerinde geçirdi.

Esenler’de yaşayan 70 yaşındaki Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oruç Reis Mahallesi’ndeki 40 yıllık evlerini kentsel dönüşüme sokarak 15 Temmuz Mahallesi’nde yeni konutlara taşındıklarını belirtti.

İstanbul’daki depremde hissettikleri hakkında konuşan Uğur, “Depremi hissettik ama sağlam bir binada olduğumuzu bildiğimiz için fazla endişelenmedik. Eğer eski binamızda olsaydık, durum daha farklı olabilirdi. İstanbul’da kentsel dönüşüm sayesinde insanların daha güvende hissetmesini arzuluyoruz.” dedi.

Depreme dayanıklı binalarda yaşamanın önemine vurgu yapan Uğur, “Dün gece evimizde kaldık ve oldukça rahat ettik. Hiçbir sorun yaşamadık.” ifadelerini kullandı.

Esenler’de yaşayan 60 yaşındaki Celal Çetin ise 1999 depremini yaşadıklarını belirterek, şimdi ise kentsel dönüşümle güvenli bir evde oturduklarını söyledi.

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Çetin, “Bu gece ilk kez güvenli bir şekilde evimde uyudum. Yani endişe duymadan, depremde evin yıkılacağı korkusu olmadan, güven içinde ailemle, torunlarımla beraber rahat bir uyku uyuduk. Gerçekten deprem öldürmez, güvensiz binalar ihmalden yıkılır.” dedi.

Deprem sonrası 15 Temmuz Millet Bahçesi’nin yoğunlaştığını dile getiren Çetin, yeşil alanların ve toplanma noktalarının önemine vurgu yaptı. Çetin, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve kentsel dönüşümü destekleyenlere teşekkürlerini iletti.

“Dönüşüm İyiki Yapılmış”

Bağcılar’da kentsel dönüşüm kapsamında evlerine taşınan Mehmet Karadağ, komşularıyla güvenli binalarda oturdukları için dünden memnun olduklarını aktardı.

Karadağ, “Dairem 10 metrekare küçülecek” kaygılarının önemli olmadığını belirterek, “Deprem riskini en aza indiren, nitelikli bir konutta yaşamanın tadını çıkarın. 10 metrekare hayatınızdan daha değerli değildir.” şeklinde konuştu.

İş yerinde depremi yaşayan Karadağ, “Çocuklar evdeydi, direkt onları aradım. Güvenli bir evde olduklarını biliyordum. Onlar ve komşular aşağıya indiler ama geceyi eski binalarda geçiren komşularımızın aksine biz evde kaldık. Evimize güveniyoruz. Kentsel dönüşümden çok memnunuz. İyi ki yaptık, iyiki bu konutta yaşıyoruz. Dün gece çocuklarla rahat bir uyku uyudum. Herkese aynı güveni nasip etsin, o duygu çok önemli. Deprem bölgesindeki biri olarak, Malatyalı biri olarak, dün gece çok rahattım. Dönüşümü yaptırdığımız için çok memnunuz, nitelikli bir yaşam alanında oturuyoruz.” diye konuştu.

Üsküdar’da oturan Saliha Dilek Çakır da eski evleri nedeniyle kentsel dönüşümü kabul ettiklerini ve 2024 yılında yeni yapılan evlerine taşındıklarını dile getirdi.

Deprem anında endişelendiğini belirten Çakır, “TOKİ’nin yaptığı güvenli evlerde olduğumuzu bilerek içeride kaldık. Yatağımız sallandı. Eşimle birbirimize bakarak ‘deprem’ dedik. Haberleri açarak durum hakkında bilgi sahibi oldum. Evlerimizde güvenle oturuyoruz. İyi ki kentsel dönüşüme girmişiz.” şeklinde konuştu.

Çakır, diğer dayanıksız binaların da kentsel dönüşümle güvenli hale getirilmesi temennisinde bulundu.

Related Posts

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir