DOKAP ile Tarımda Yeni Hedefler

“`html

DOKAP Eylem Planı Toplantısı Giresun’da Gerçekleşti

Selçuk BAŞAR-Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, tarım sigortası sisteminin her geçen gün daha kapsamlı hale geldiğini belirterek, “Afetlere karşı dayanıklı bir üretim altyapısı oluşturma amacıyla tüm kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Dünkü Resmi Gazete’de Meclis araştırması komisyonu kurulmasına dair yayımlanan karar, yaşanan zirai don olayının ele alınarak benzer durumlar için daha etkili önlemlerin geliştirilmesini amaçlıyor. Üreticilerimizin yanında kalmaya devam edeceğiz, hiçbir çiftçimizi yalnız bırakmayacağız.” dedi.

Giresun’da düzenlenen ‘Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Çotanak Konferans Salonu’nda düzenlenen buluşmaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte mali, tarım, enerji ve sanayi bakanları ve bölge valileri katıldı. Toplantıda, ‘Tarımsal Sulamada Etkin Yönetim’, ‘Tarımda Gelir Artışı’, ‘Mavi Ekonomide Gelir Artışı’ ve ‘Turizm Odaklı Ekonomik Büyüme’ gibi dört öncelikli dönüşüm programının detayları açıklandı.

DOKAP, Bölgesel Kalkınmayı Destekliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DOKAP bölgesinin fındık, çay, kivi gibi stratejik tarım ürünleriyle Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti. “Kıyı ticaretimiz ve sanayi yatırımlarımız sayesinde ekonomik çeşitliliğimiz artıyor. DOKAP bölgesi, tarihi güzellikleri ve doğal zenginlikleriyle turizm açısından büyük bir potansiyele sahip. Altyapı projeleriyle ulaşım ve lojistik imkanlarını geliştirerek bölgesel kalkınmayı destekleyeceğiz. Bu süreç, adil kaynak dağılımı ve sosyal adalet sağlama anlamında da önem taşımaktadır.” dedi.

Yeni Hedef: 209 Milyar TL Tarımsal Hasıla

Bölgeye son 22 yılda yaklaşık 1 trilyon liralık yatırım yapıldığını vurgulayan Yılmaz, “2004 yılında bu bölgeden yapılan ihracat 1,2 milyar dolardan, 2024 sonuna kadar yaklaşık 6,7 milyar dolara yükselecek. Geçen yıl DOKAP bölgesini 2,8 milyon turist ziyaret etti ve bu sayının 4,5 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Yatak kapasitemiz de 6 kat artışla 63 bine ulaştı. 2024’te bitkisel üretimden elde edilen tarımsal gelirin 166 milyar lirayı geçeceğini ve yeni hedefimizin 209 milyar TL olduğunu ifade etti.

Detaylı Hasar Tespit Çalışmaları Devam Ediyor

İklim değişikliğinin etkilerini vurgulayan Yılmaz, tarım ürünlerinde yaşanan zararlara dikkat çekerek, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü hasar tespit çalışmaları sürüyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki üreticilerimiz için destek mekanizmaları devreye alınıyor. Tarım sigortası sistemini güçlendirerek, afetlere karşı dayanıklı bir yapıyı birlikte inşa edeceğiz.” ifadesinde bulundu.

İvme Kazandıracak Projeler Hayata Geçiyor

Yılmaz, DOKAP Eylem Planı çerçevesinde bölgede tarım, sanayi ve sosyal alanlarda 158 projeye 394 milyar lira kaynak ayrılacağını belirtti. “Amacımız üretimi arttırmak ve tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamaktır. Bu yaklaşımla girişimciliği teşvik edecek projeler geliştireceğiz.” diye sözlerine ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı’ndan Vurgular

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin üretim gücünü artırmak için kararlı adımlar attıklarını belirtti. “DOKAP illerinde kurulan 19 yeni OSB ile istihdamı artırdık. Türkiye’nin ekonomik potansiyelini yeşil ekonomi hedefleriyle güçlendireceğiz.” dedi.

Bölgesel Kalkınma Eylem Planı Detayları

Bakan Kacır, 2024-2028 DOKAP Eylem Planı’nın 7 Mart 2025’te yürürlüğe gireceğini ifade ederek, su kaynaklarının verimli kullanımı, sulanabilir tarım alanlarının arttırılması gibi hedefleri sıraladı. “Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı ile bölgedeki su ürünleri üretimini artırmayı ve kıyı turizmi destinasyonlarını geliştirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Toplantı, basına kapalı olarak devam etti.

“`

Related Posts

Sabah Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’den TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na: Yaprakları yerken kıtır kıtır, sapına gelince mee…

Sabah Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’den TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na: Yaprakları yerken kıtır kıtır, sapına gelince mee…

Elektronik ihracatın “konsinye” olarak da gerçekleştirilebilmesine imkan sağlandı

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden “konsinye ihracat” elektronik olarak yapılabilecek.

Bakan Bolat, Kuzey Makedonya Maliye Bakanı Kochoska ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kuzey Makedonya Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska-Kochoska ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Çin’i bekleyen büyük tehlike: Trump’ın vergi kararı sonrası ortaya çıktı

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı Trump’ın 2. dönem başkanlığı ile birlikte farklı bir seviyeye geldi. Trump aldığı karar ile yüzde 145’e yükseltti. Trump’ın kararı başta ABD olmak üzere küresel piyasaları altüst etti. Pekin yönetimi ise …

Mehmet Şimşek yıl sonu enflasyonda beklenen rakamı açıkladı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir canlı yayında enflasyon oranına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek …

E-ithalatta ‘zehirli ayakkabı’ tehlikesi

Ayakkabı ile ev ve mutfak eşyası üreticileri, yurt dışından e-ithalat yoluyla yurda giren ürünlerde kanserojen riski olduğu gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı ile temasa geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir