WhatsApp eşiği aştı! Katı kurallar geliyor

WhatsApp, AB’deki kullanıcı sayısını açıklayan şeffaflık raporunda, aylık ortalama 46.8 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Bu rakam, DSA kapsamında VLOP olarak kabul edilmek için gerekli olan 45 milyon aktif kullanıcı eşiğini geçtiği anlamına geliyor. Bu statüye sahip olan platformlar, kurallara uyum sağlamak için dört aylık bir süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda. Ancak resmi uyum sürecinin ne zaman başlayacağına dair henüz net bir tarih açıklanmadı.

Euronews’te yer alan habere göre; DSA kapsamında VLOP statüsüne sahip platformlar, kullanıcı haklarını güçlendirmek, yasa dışı içeriklerin yayılmasını önlemek ve algoritmaların şeffaflığını sağlamakla yükümlü. WhatsApp’ın sahibi Meta’nın diğer platformları Facebook ve Instagram da bu listeye dahil ve şu anda Avrupa Komisyonu tarafından DSA’nın olası ihlalleri konusunda soruşturuluyor.

Öte yandan, Telegram şu an için VLOP statüsüne dahil değil. Belçika Dijital Hizmetler Koordinatörlüğü, Telegram’ın aylık kullanıcı sayısının henüz 45 milyon eşiğini geçmediğini belirtti. Ancak, AB’nin ortalama kullanıcı sayısının hesaplanmasına yönelik yeni bir yetki kanunu yayınlaması bekleniyor. Bu düzenlemenin Telegram’ın gelecekte VLOP statüsü kazanıp kazanmayacağını belirlemede etkili olabileceği düşünülüyor.

Telegram, AB merkezini Belçika’da kurdu ve şu anda düzenleyici otorite olan Belçika Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (BIPT) tarafından denetleniyor. Platformun kurucusu Pavel Durov, 2024 yılına kadar dünya çapında 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı beklediklerini açıkladı. Şu anda Telegram’ın 900 milyon aktif aylık kullanıcısı olduğu iddia ediliyor.

WhatsApp’ın VLOP statüsüne dahil edilmesiyle, Dijital Hizmetler Yasası’na tabi olan platform sayısı 26’ya yükseldi. Bu listede Google, Amazon, LinkedIn, Temu ve Shein gibi dev platformlar da yer alıyor. WhatsApp’ın bu yeni statüyle birlikte AB’nin katı regülasyonlarına nasıl uyum sağlayacağı merak konusu.

Related Posts

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.