Diş sağlığı tehlikede mi? Florür hakkında bilinmeyen gerçekler

Çocukların diş sağlığı için florür kullanımını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Nalbantoğlu, “Florür, çocuklarda diş çürüğünü önlemede en etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olarak uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, ileride daha ciddi diş sağlığı problemlerini önlemek için florür hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.

‘FLORÜR DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLUŞUMUNU ENGELLER’

Florürün, diş minesini güçlendirerek asitlere karşı daha dirençli hale getirdiğini söyleyen Nalbantoğlu, “Çocukların dişleri, özellikle erken yaşlarda gelişme aşamasında olduğundan, florür desteği diş minesindeki mineral kaybını önler ve kaybedilen minerallerin geri kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca, diş çürüğüne neden olan bakterilerin aktivitesine etki ederek çürük oluşumunu engeller” dedi.

‘UYGULAMALAR 3-6 AYDA BİR TEKRARLANARAK ETKİLİ BİR KORUMA SAĞLAR’

“Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için florür desteği, çeşitli kaynaklardan sağlanabilir” diyen Nalbantoğlu, “Florürlü diş macunları, çocuklar için özel olarak üretilip diş fırçalama alışkanlığını kazandırırken diş minesini güçlendirir. Ayrıca, içme suyu florür ile desteklendiğinde, çocuklar günlük yaşamlarında doğal olarak florür alabilir ve bu yöntem, çürükleri önlemede toplumsal sağlık açısından büyük önem taşır. Diğer bir seçenek ise, çocuk diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel florür uygulamalarıdır. Çürük riski yüksek çocuklarda, florür cilaları veya jelleri kullanılarak dişler güçlendirilir ve bu uygulamalar 3-6 ayda bir tekrarlanarak etkili bir koruma sağlar” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda, sosyal medyada florürün güvenliği konusunda birçok yanlış bilgi dolaştığını dile getiren Nalbantoğlu, “Bu tür iddialar, bilimsel temelden yoksun olup, florürün güvenliği konusunda ebeveynlerin gereksiz endişeler yaşamasına neden olmaktadır. Ancak bilimsel çalışmalar, doğru miktarlarda kullanılan florürün çocukların ağız ve diş sağlığı için hem güvenli hem de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Çocuk diş hekimleri, florürün miktarını çocuğun yaşına, ağız sağlığına ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirleyerek en uygun şekilde uygulanmasını sağlar” dedi.

Ebeveynlerin sosyal medya kaynaklı yanlış bilgilere değil, uzman çocuk diş hekimlerinin önerilerine güvenmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Doğru ve güvenilir bilgi, hem bireysel hem toplumsal düzeyde sağlıklı dişlere sahip olmanın anahtarıdır” diye konuştu.
Çocuklar için güvenli ve etkili olabilmesi için florürün doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Nalbantoğlu, “Üç yaşından küçük çocuklar için pirinç tanesi büyüklüğünde, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için ise bezelye tanesi büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, 6 yaşından küçük çocukların diş fırçalarken bir yetişkinin gözetiminde olmaları önemlidir. Florür tabletleri veya benzer destekler yalnızca çocuk diş hekimi tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK DİŞ HEKİMİNDEN DESTEK ALIN

Florür uygulamalarının çocuklarda doğru ve güvenli bir şekilde yapılması için mutlaka bir çocuk diş hekimine danışılması gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Çocuk diş hekimleri, her çocuğun bireysel çürük riskini değerlendirerek en uygun koruyucu tedavi planını oluşturur” dedi.

Related Posts

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Sıklıkla teşhis edilemiyor, yanlış anlaşılıyor… Göründüğünden çok daha yaygın

Fonksiyonel nörolojik bozukluk (FND), ciddi nörolojik semptomlara yol açmasına rağmen sıklıkla teşhis edilemeyen ve yanlış anlaşılan bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Hareket kaybı, konuşma güçlüğü, yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum, bazen yanlışlıkla psikolojik bir sorun olarak değerlendirilerek hastaların ciddiye alınmamasına neden olabiliyor.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …

15 dakikalık güneş ışığından daha fazla D vitamini içeren 5 besin

Eksiklik, yorgunluk, kas zayıflığı ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açan D vitamini eksikliği güneş dışında bazı besinlerden de alınabiliyor. İşte güneş ışığından daha fazla D vitamini içeren 7 besin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir