Hazine’den yurt dışına tahvil ihracı bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 İçin Dış Borçlanma Hedefini Başarıyla Tamamladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, başarılı bir dış borçlanma sürecini geride bırakarak 2024’ü olumlu bir şekilde tamamladı. Piyasa uzmanları, yeni yılın ilk tahvil ihalesinin kısa sürede gerçekleşmesini bekliyor. Tahvil ihalesinin 10 yıl vadeli ve ABD doları cinsinden olması öngörülürken, ihale büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yıl yabancıların artan güveni, düşen iflas risk primi seviyeleri ve üst üste gelen not artırım haberleriyle başarılı bir dış borçlanma süreci yaşadı. Son tahvil ihracında 2025 için 1 milyar dolar seviyesinde önden borçlandı. Şimdi ise şubat ve mart aylarında yüklü dış borç itfaları bulunan Hazine’nin yeni bir dış borçlanmaya gitmesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, ABD cinsi ve 2 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi muhtemel olan 10 yıl vadeli tahvil ihraç edilmesini bekliyor.

Hazine, geçen yılın 19 Kasım’ında gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracıyla 2024 dış borçlanma hedefini tamamladı. 10 milyar dolar olarak belirlenen dış borçlanma hedefi, yaklaşık 1 milyar dolar aşılarak 2025 için önden yüklemeli bir dış borçlanma süreci gerçekleştirildi. Uzmanlar, düşük risk primi, yüksek talep ve uygun maliyet nedeniyle Hazine’nin önden yüklemeli borçlandığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu yıl için hedefi 11 milyar dolar seviyesinde dış borçlanma yapmak.

CDS 260 Baz Puan Seviyesinde

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS 260 baz puan seviyesinde bulunuyor. Hazine’nin geçen yıl kasım ayındaki ihraçta 257 baz puan seviyelerinde olan CDS, geçen yıl ocak ayında 300 baz puanın üzerindeydi. Geçen yıl şubat ayında gerçekleştirilen 3 milyar dolar büyüklüğündeki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracının yatırımcıya getirisi yüzde 7,875 oldu. Kasım başındaki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracında ise yatırımcıya getiri yüzde 6,75’e gerileyerek 3.5 milyar dolar net borçlanma gerçekleşti. Bu yılın şubat ve mart aylarında ise yüklü dış borç itfaları gerçekleştirilecek.

“Marmara Denizi’ni Kurtarmak için 1 Milyar Dolar Gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk Anlatıyor

Related Posts

Erdoğan’ın önüne getirilecek en düşük emekli maaşı belli oldu

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, dün yaptığı açıklama ile en düşük emekli maaşına da zam yapılacağını belirtirken, gözler Ankara kulislerine çevrildi. SGK mevzuatına göre enflasyon oranında artırılmayan ve Meclis’e sunulan kanun değişiklikleri ile zamlanan en düşük emekli maaşı için alınan zam kararı belli oldu.

Türk tekstil devi iflas etti. 500 kişi işsizler ordusuna katıldı

İzmir Torbalı’da 1996 yılında kurulan Zümrüt Tekstil, ekonomik krizin pençesine yenik düştü. 80 bin metrekarelik arazi üzerinde, 50 bin metrekarelik modern tesislerde faaliyet gösteren şirket, 25 Haziran 2025’te İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

Nurullah Bakır, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreterliğine getirildi.

AB’de yeşil tarım savaşları: Danimarka’nın zorlu görevi

Danimarka’nın AB dönem başkanlığı, Avrupa’da tarımın geleceği konusunda sert bir tartışmanın yaşandığı bir döneme denk geliyor ve Kopenhag iklimin bu tartışmanın merkezinde olmasını istiyor. Tarımsal emisyonlara vergi koymak için tarihi bir iç …

iPhone 16 Pro ABD’de 39 bin TL, Türkiye’de ise 110 bin TL!

Türkiye’de artan teknoloji ürünleri fiyatları, vatandaşların gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ediyor. Bu duruma tepki gösteren CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla, özellikle iPhone 16 Pro’nun …

Ticaret Bakanlığı affetmedi: 289 işletmeye 114 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu son denetimler sonucunda 289 işletmeye 114.7 milyon lira ceza uyguladı.